DA LI POSTOJI STAROSNA GRANICA ZA TANDEM SKOK?

Jedno od veoma čestih pitanja koje dobijamo iznova i iznova je “ Koliko godina je minimalno kako bih skakao/la tandem skok ? “
Skakanje iz aviona se smatra jednom od najekstremnijih aktivnosti. Ljudi su po prirodi veoma uzbuđeni da tandem skok iskuse iz prve ruke.
Uz slike i snimke padobranskih skokova širom sveta, društvenih mreža i televizije, lako je razviti interesovanje za padobranstvo, nezavisno od godina.
Čak i deca osećaju koliko je padobranstvo samo zabavno i žele to što pre da probaju. Ali, postoje starosne granice za tandem skok.

Starosna granica za tandem skok

KOLIKO GODINA MORAŠ DA IMAŠ ZA TANDEM SKOK?

Dakle, u kom dobu možete skakati padobranom?
Dok mala deca mogu da skaču padobranom u nekim drugim zemljama, minimalna starosna granica za tandem skok u Srbiji je 14 godina.
Ova starosna granica je zasnovana na preporuci proizvođača opreme i zapravo ne postoji zakonom propisana starosna granica.

BEZBEDNOST JE NAŠ NAJVEĆI PRIORITET

Jedan od najvećih razloga propisane starosne granice za tandem skok je bezbednost opreme koja se koristi.
Sistemi koje nosite prilikom tandem skoka su podesivi, ali samo do jedne tačke – napravljeni su da odgovaraju ograničenom rasponu tipova tela kod odraslih.
Deca su često premala za standardni pojas.
Bilo je čak situacija u kojima je neko odgovarajućeg uzrasta za skok, ali je suviše mali ili veliki da bi pravilno stao u pojas ( ovo je takođe razlog za ograničenje težine ) .

Hana Alimpić - tandem skok 3000m
Vukašin Mitrić - skok padobranom
Jovan Jovanov - skok padobranom

DA LI POSTOJI MAKSIMALNA STAROSNA GRANICA ZA TANDEM SKOK PADOBRANOM?

To je uobičajeno pitanje za razmišljanje.
Da li ste prestari za tandem skok iz aviona?
NE! Uopšte ne.
Najstarija osoba zabeležena trenutno imala je 103 godine i 259 dana prilikom svog tandem skoka.
Nikada niste prestari za skok sa padobranom.

Ako ste u dobrom zdravstvenom stanju i sposobni da izvršite fizičke aktivnosti, skok padobranom bi trebalo da bude siguran za vas. Međutim, važno je da se pridržavate smernica i uputstava vaših instruktora, kako biste bili sigurni u svoju bezbednost.

Pre nego što se odlučite za tandem skok, vaš instruktor će se postarati za sve potrebne bezbednosne mere. Bez brige, mi smo tu da osiguramo da se skok izvodi sa profesionalnim i iskusnim instruktorima. Takođe, važno je da se dobro pripremite i opustite pred skok, da biste uživali u ovom nezaboravnom iskustvu.