KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI SKOK PADOBRANOM?

ŠTA JE SVE POTREBNO DA ZNAŠ PRE PRVOG SKOKA?

Padobranstvo je potpuno drugačije iskustvo od bilo čega drugog što si doživeo/la u životu. E sad, kada smo ti ovo rekli, verovatno se pitaš kako se uopšte možeš pripremiti za padobranstvo, ako to nije slično ničemu što si do sada radio/la?

Priprema za prvi skok ne znači da moraš da prevrneš ceo internet, jer ćeš sve informacije i savete koji su ti potrebni za prvi skok moći da pročitaš upravo na ovoj stranici. Dakle, dozvoli nam dati istraživanje učinimo malo lakšim sa popisom stvari koje mi mislimo da će ti biti dovoljne da se pripremiš za prvi skok.

DA LI JE POTREBNA NEKA PRIPREMA PRE DOLASKA NA AERODROM?

Nikakva posebna priprema pre dolaska nije neophodna, preporučujemo da se naspavaš noć pre i da imaš lagan obrok pre dolaska na aerodrom. Takođe, imaj na umu da si tokom  skoka učenik a ne putnik – konzumiranje alkoholnih pića pre skoka nije dozvoljeno.

KAKO TREBA DA SE OBUČEM?

Trenerka ili druga odeća koja ne ograničava kretanje i patike su najbolji izbor za tandem skok. Neka udobnost odeće bude prioritet – Izgledaćeš  super dok skačeš iz aviona bez obzira na to šta nosiš. Odeća sa kapuljačom nije dozvoljena pošto će kapuljača smetati u toku slobodnog pada, kao ni papuče ili sandale, zato što mogu izazvati probleme prilikom sletanja. Duga kosa bi trebalo da bude svezana, a nakit, mobilne telefone, i foto aparate treba ostaviti na zemlji. 

KOLIKO SVE TO TRAJE?

Obuka na zemlji i opremanje će trajati oko 30 minuta, let avionom do visine iskakanja oko 25 minuta, i sam slobodan pad i vožnja padobranom otprilike 7-8 minuta. Iako je tehnički moguće završiti sve i otići sa aerodroma za sat i po, savetujemo  da se opustiš, dođeš na aerodrom ranije, i ostaneš posle svog skoka – naš aerodrom je veselo i opuštajuće mesto i nema potrebe da žuriš kroz najbolje iskustvo života.

DA LI MOGU DA POVEDEM PORODICU I PRIJATELJE SA SOBOM?

Slobodno povedi tebi drage ljude  na aerodrom, čak su dobrodošli i da slušaju obuku na zemlji sa tobom. Dok si u vazduhu, tvoji drugari se mogu opustiti u aerodromskom restoranu, i mogu se pridružiti na livadi nakon sletanja. Imaj na umu da bez obzira na to što je dozvoljeno dovesti decu i kućne ljubimce, Lisičji jarak je aktivan aerodrom na kome pristup pisti i ostalim mestima koje zahtevaju poseban oprez nije fizički ograđen, tako da ih morate držati pod strogim nadzorom zbog bezbednosti svih na aerodromu.

MOGU LI DA PONESEM MOBILNI TELEFON ILI KAMERU ZA SNIMANJE SKOKA?

Ne dozvoljavamo našim tandem učenicima da nose elektronske uređaje za snimanje skoka sa sobom, predmeti koji ispadnu sa nekoliko stotina metara mogu ozbiljno da povrede ljude na zemlji, a uređaji prikačeni na telo bez specijalnih nosača mogu da se zapetljaju za delove padobrana u toku procesa otvaranja. Nudimo tandem pakete sa profesionalnim snimcima, sa kamere montirane na ruku vašeg tandem instruktora pomoću specijalnog nosača, ili sa eksternom kamerom – iskusni padobranac će leteti pored vas i snimati vaš skok. Profesionalno montirani video će vam biti dostavljen par dana nakon vašeg skoka.

DA LI ĆE ME ZDRAVSTVENO STANJE SPREČITI DA SKOČIM TANDEM SKOK?

Ne postoje neki specijalni lekarski pregledi koje treba da odradite pre nego što postanete tandem učenik. Imajte na umu da ukoliko ste prehlađeni ili imate zubobolju, možete osetiti bol i nelagodu zbog brze promene vazdušnog pritiska u toku skoka, tako da ukoliko imate neki od ova dva simptoma, razmislite o promeni termina vašeg skoka. Učestala luksacija ramenog zgloba, takođe je moguć limitirajući faktor za tandem skok padobranom. Ukoliko patite od hroničnih oboljenja ili redovno uzimate lekove, konsultujte se sa vašim lekarom pre vašeg skoka.

ŠTA AKO PADNE KIŠA?

Padobranstvo, kao i svi vazdušni sportovi, je pod velikim uticajem meteoroloških prilika. Mnoge pojave, kao što su brzina vetra, tip i visina oblaka, ili bilo koji vid padavina mogu da uzrokuju odlaganje leta. Ukoliko vremenska prognoza nije idealna, javićemo dan pre samog skoka da li će termin biti promenjen, ili možeš da dođeš na aerodrom, uz verovatnoću da će skok biti realizovan tek kada se vremenske prilike poboljšaju. Ni po koju cenu nećemo ugroziti bezbednost izvođenjem skoka u lošim meteorološkim uslovima, sunce se na kraju uvek pojavi.

DA LI JE PADOBRANSKI CENTAR BEOGRAD PRAVI IZBOR ZA VAŠ PRVI TANDEM SKOK?

Verovatno želiš da saznaš nešto o nama, jer nije svejedno kome ćeš poveriti svoj život na čuvanje prilikom izvođenja najluđe stvari koja će ti se desiti u životu.

Padobranski centar Beograd postoji na srpskom nebu već dugih 20 godina. Sedište centra nalazi se na 24 minuta od Beograda, na aerodromu Lisičiji Jarak, nedaleko od naselja Padinska Skela. Godišnje ugostimo na hiljade skakača iz celog sveta. U naš padobranski centar dobrodošli su svi, bez obzira na prethodno iskustvo. Naše usluge podređene su skakačima bez iskustva, ljudima koji žele da postanu padobranci, kao i već formiranim, profesionalnim padobrancima.

Koristimo najmoderniju padobransku opremu, a naši iskusni i sertifikovani instruktori iza sebe imaju 30 godina iskustva i na hiljade uspešnih skokova.

DA LI SI SPREMAN ZA UZBUĐENJE? POZOVI NAS I ZAKAŽI AVANTURU TVOG ŽIVOTA!