Koliko je skok padobranom zastrašujuć?

Koliko je skok padobranom zastrašujuć

Da li je skok iz aviona strašan? Ne. Skok iz aviona nije strašan uopšte. Možda vam je teško da
poverujete u to, ali padobranstvo je jedno od najneverovatnijih životnih iskustava na svetu.
Sve što ovo iskustvo čini zastrašujućim je sažeto u trenutak pred izlazak iz aviona. Nema ničega
normalnog u kretanju ka otvorenim vratima aviona koji se nalazi na visini od 4000m. Ironično,
onog trenutka kada iskočite iz aviona, nastaje čisto blaženstvo- strah ostaje u avionu. Ključ je
da dođete do vrata!

Kako izaći kroz vrata aviona?

Naše telo je izgrađeno sa instiktom za preživljavanje, poznatim kao “bori se ili beži” i instikt vas udari u trenutku kada se vrata aviona otvore i nalet hladnog vazduha vas udari u lice. Sve u vama govori “NEMA ŠANSE” . Vaš zadatak je da prevaziđete taj strah i anksioznost koje vaše telo očajnički želi da osetite i da ipak krenete ka vratima. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da krenete ka vratima aviona:

Vizualizujte taj trenutak u sebi

Naša mašta je živa, pa je iskoristite u svoju korist tako što ćete unapred zamisliti celo iskustvo skoka. Zatvorite oči i zamislite sebe u avionu sa otvorenim vratima. Glasno je, kabina je hladna i počinjete da se krećete prema otvorenim vratima. Samo razmišljanje o ovome može povećati vaš otkucaj srca i naterati vas da osetite strah onoga što dolazi. Umesto da se okrenete od misli, posedujte je! Budite promišljeni, usporite stvari, prihvatite svoj strah, shvatite da ste bezbedni, zatim duboko udahnike- udahnite kroz nos puneći stomak, a zatim polako otpustite dah kroz nos. DIŠI. Polako. DIŠI PONOVO.

Disanje je ključno za usporavanje stvari i omogućava vam da prevaziđete strah. Ova vežba pre vašeg skoka padobranom će vam dobro poslužiti u stvarnoj situaciji.

CENTRIRAJTE SVOJ UM

Dok dišete, usmerite pažnju na dah. Ništa drugo. Duboko udahnite i otpustite. Vaši mišići će biti napeti. Priznajte napetost i dišite, pokušajte da je oslobodite. Ovo će vam pomoći da usporite svoj um i dovedete sebe u mirnije stanje- u suštini, prisustvo u renuku- “sada” . Ako nikada niste vežbali jogu ili meditaciju, ovo će možda zvučati kao gomila gluposti, ali ove tehnike koriste sportisti svetske klase na takmičenjima, kao i ekstremni sportist koji se spremaju da izvedu veliki štos. Ključ je utišati um i izbaciti “buku” . Ovo je najbolje uraditi vizualizacijom pre nego što dođete do trenutka.
Tara - tandem skok - 4000m

ALI ŠTA AKO SE PLAŠIM VISINE?

To što se plašite visine vas ne diskvalifikuje da skočite padobranom.
Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da se mnogi akvitni padobranci takođe plaše visine.
Teško je objasniti, ali pogled na horizont sa 4000m visine je drugačiji osećaj od gledanja preko
ivice ili strme litice. Za mnoge ljude, padobranstvo im zapravo pomaže da prevaziđu strah od
visine.

Xiangmin Cheng 3000m (6)

ZAŠTO SKOK PADOBRANOM NIJE ZASTRAŠUJUĆ?

Jednostavno rečeno, stvarni skok padobranom (slobodan pad) nije zastrašujuć jer se ne osećate van kontrole. Za razliku bungee jump-a gde vas gurkaju, uže zateže i vraća, slobodan pad je gladak. Osećaj skoka padobranom je stabilan, kao da ležite na krevetu. Iako ćete padati brzinom od 180 km/h, nećete imati pojma o brzini (osim ako se ne trkate pored oblaka) . Bez ikakvog osećaja da ste van kontrole, brzo ćete se opustiti i uživati u iskustvu.

Tokom skoka padobranom ne osećate:
  1. Da nemate kontrolu
  2. Nalet ka zemlji
  3. Osećaj pada ili strmoglavljenja
  4. Strah
  5. Osećaj da ne možete da dišete

Zanimljivo je da mnogi ljudi smatraju da je padobranstvo oblik terapije jer je to jedno od retkih iskustava u životu gde zaista živite potpuno u ovom trenutku. Osećaj sreće i osnaživanja nakon skakanja padobranom je van top liste!

Nadamo se da smo vam dali detaljan odgovor o tome koliko je skakanje padobranom strašno? Da li se osećate spremnim?

Ako je tako, hajde da san postane stvarnost!