STATIC LINE KURS

Static line obuka podrazumeva samostalni skok sa visine od 1200 metara. Padobran je vezan sajlom (gurtnom) za avion, koja automatski otvara padobran čim iskoračite iz aviona. Nakon što se padobran otvori, instruktor će vas navoditi sa zemlje putem radio stanice. Sletećete i nakon dva sata kada vaš mozak napokon počne da procesuira prethodno iskustvo, shvatićete da ste sada u svetu padobranstva!

Teorijska obuka neophodna za prvi skok traje šest sati. Kroz nju ćete učiti o padobranskoj opremi, načinu upravljanja padobranom, pravilima letenja na aerodrom (školski krug) i vanrednim procedurama u slučaju otkaza aviona ili padobrana.

Nakon prvog skoka, narednih nekoliko skokova su tzv “simulacije”, kroz koje ćete vežbati položaj tela prilikom odvoja od aviona. Nakon što iskočite, povući ćete vežbovnu ručicu padobrana koja simulira otvaranje kupole, dok će vaš padobran i dalje otvarati gurtna. Nakon par uspešnih simulacija, bićete spremni za pravu stvar: skočićete sa 1500 metara, izbrojati tri sekunde i samostalno otvoriti svoj padobran.

Kada savladate samostalno otvaranje padobrana, spremni ste za finalni deo vaše obuke-slobodan pad. Postepeno ćete povećavati visinu skoka do 3500-4000 metara, i razvijati veštine slobodnog pada. U početku će vaš jedini zadatak biti da padate stabilno na stomaku, dok ćete kasnije napredovati do izvođenja raznih zaokreta, kontrole brzine propadanja, pa čak i rađenja salta. Kada sve to savladate trebalo bi da ste stigli do 25. skoka i da ste spremni za finalni korak do A dozvole – vaš prvi padobranski ispit!